Are Consulting Services Taxable in California?

Consulting services are not taxable in California as long as the engagement delivers advice, analysis, or expertise and nothing physical changes hands. California’s sales tax applies to retail sales of tangible personal property, not to professional thinking.1California Department of Tax and Fee Administration. Sales and Use Tax Law – Section 6051 The complication starts the moment a consultant hands the client a printed report, a prototype, or software on a USB drive, because that physical object can pull part or all of the fee into taxable territory. With combined state and local rates ranging from 7.25% to 11.25%, the difference is not trivial.2California Department of Tax and Fee Administration. California City and County Sales and Use Tax Rates

Why Pure Advice Is Not Taxed

California defines tangible personal property as anything that can be seen, weighed, measured, felt, or touched.3California Legislative Information. California Code, RTC 6016 Strategic recommendations, financial analysis, verbal advice, meeting attendance, email guidance — none of it fits that definition. If the entire deliverable is knowledge communicated through conversation, email, screen share, or a live presentation, no sales tax is owed on the fee.

Most engagements, though, don’t stay purely intangible. A bound report, a printed deck, a prototype, a disc of data — any of these introduces tangible personal property into the transaction, and that is where the analysis gets more involved.

When a Physical Deliverable Changes the Answer

For engagements that bundle advice with something physical, the CDTFA applies the “true object” test. The question is what the client was actually buying. If the client hired the consultant for expertise and the physical item is a byproduct — a printed copy of the analysis, a binder documenting recommendations — the transaction stays non-taxable.4California Department of Tax and Fee Administration. California Code of Regulations Title 18 Section 1501 – Service Enterprises Generally The paper is incidental.

When the client’s real goal is the physical product itself, the charges are taxable. A marketing consultant hired to produce finished brochures, a designer creating prototypes for production use, an engineer delivering blueprints intended for reproduction — in each case, the tangible item is the point. The CDTFA treats custom-made items the client wants for their intrinsic value as taxable property, including production tooling and prototypes used for their designed purpose rather than just for testing.5California Department of Tax and Fee Administration. Regulation 1501.1 – Research and Development Contracts

How to Invoice a Mixed Engagement

How a consultant structures the contract and invoice can decide how much tax applies. If consulting fees and a tangible deliverable are priced as a single lump sum, the CDTFA may treat the entire amount as taxable. Separately stating the service portion and the product portion in both the contract and the invoice preserves the exemption on the advisory fees. This is probably the single most common mistake consultants make. A $50,000 engagement where $45,000 is strategic advice and $5,000 is printed materials should appear as two line items, not one.

Good records matter for the same reason. If the CDTFA questions whether the work was a service or a product sale, contracts, scope-of-work documents, and invoices are the primary defense. Contract language describing what the client hired the consultant to do, and identifying any physical deliverables as incidental, makes the true object test much easier to pass.

Research and Development Contracts

Consultants doing R&D work get a specific carve-out. Under CDTFA Regulation 1501.1, a qualified R&D contract is treated as a service when the contract calls for delivery of a report or other tangible property that is incidental to the true object of the research.5California Department of Tax and Fee Administration. Regulation 1501.1 – Research and Development Contracts Prototypes created for informational or testing purposes under an R&D contract are non-taxable. Additional prototypes handed over for functional or marketing use are taxable.

Software, SaaS, and Digital Deliverables

Software is where the rules get surprisingly specific. The tax treatment turns on two things: whether the software is prewritten or custom, and how it reaches the client.

Prewritten Software

Prewritten (or “canned”) software — any program developed for general or repeated sale — is taxable tangible personal property when delivered on physical media such as a USB drive, disc, or even printed coding sheets.6California Department of Tax and Fee Administration. Regulation 1502 – Computers, Programs, and Data Processing Tax applies to the entire amount charged, including license fees and site licensing fees.

The escape hatch: the same prewritten software delivered electronically, where the buyer receives no physical media at all, is not taxable.6California Department of Tax and Fee Administration. Regulation 1502 – Computers, Programs, and Data Processing The buyer cannot receive any tangible property in the transaction. Shipping a backup disc alongside a download can make the entire sale taxable — a costly gesture of convenience.

Custom Software

Custom software built to a client’s specific order is not subject to sales tax regardless of how it’s delivered — on disc, downloaded, or loaded onto the client’s server in person. California law explicitly excludes custom programs from the definitions of “sale” and “purchase.”7California Legislative Information. California Code, Revenue and Taxation Code – RTC 6010.9 The exemption extends to documentation and manuals designed to help the client use the custom program.

One nuance catches people off guard. Modifications to a prewritten program qualify as non-taxable custom programming, but only if the modification charges are separately stated on the invoice. Bundle them with the prewritten software price and the entire amount gets taxed.6California Department of Tax and Fee Administration. Regulation 1502 – Computers, Programs, and Data Processing

SaaS and Cloud Access

Cloud-based software, subscription databases, and other services accessed remotely through a browser or app are not taxable in California. The CDTFA treats remote access to a computer via telecommunications as outside the scope of the sales tax, because the customer never takes possession of tangible property.6California Department of Tax and Fee Administration. Regulation 1502 – Computers, Programs, and Data Processing A consultant delivering insights through a web portal, dashboard, or streaming platform owes no sales tax on those charges.

Practical Steps to Keep the Fee Non-Taxable

  • Price and invoice advisory work separately from any tangible deliverable. A lump-sum contract risks making the entire fee taxable.
  • Deliver electronically when possible. PDFs by email, software by download, data through a cloud portal — none of these creates a taxable transfer of tangible property.
  • Skip the incidental physical copy. Mailing a USB backup of software already delivered electronically can convert the whole sale into a taxable one. If the client wants a physical copy, treat it as a separate taxable sale.
  • Label custom software as custom in the contract. For modifications to a prewritten program, break out the modification charges on a separate line.
  • Keep the contract clear about what the client hired you to do, so the true object test is easy to apply after the fact.

When a Consultant Needs a Seller’s Permit

If consulting work ever involves selling tangible personal property — finished reports priced as products, prewritten software on physical media, physical prototypes — a California Seller’s Permit is required. The permit requirement applies to every person selling tangible personal property at retail in the state.8California Department of Tax and Fee Administration. Regulation 1699 – Permits Registration is online through the CDTFA at no charge.9California Department of Tax and Fee Administration. Obtaining a Seller’s Permit

A consultant who provides only non-taxable services and never transfers tangible property to clients does not need a Seller’s Permit. If even a small portion of revenue comes from taxable sales, though, the consultant must collect the applicable sales tax from the client and remit it to the state.10California Department of Tax and Fee Administration. Sales and Use Tax Law – Section 6203 Selling without a permit is a violation that carries fines and penalties.11California Department of Tax and Fee Administration. Do You Need a California Seller’s Permit?

For consultants operating through a corporation, LLC, or partnership, the stakes rise. If the business collects sales tax from clients but fails to remit it, officers, managers, or partners with control over tax filings can be held personally liable for the unpaid amount plus interest and penalties when the failure to pay was willful. That personal liability survives the dissolution of the business entity.12California Department of Tax and Fee Administration. Sales and Use Tax Law – Section 6829

Use Tax on Out-of-State Purchases

California also imposes a use tax at the same rate on tangible personal property purchased from out-of-state sellers when no California sales tax was collected. Office equipment, printed materials, or software on physical media bought from an out-of-state vendor who doesn’t charge California tax creates a use tax obligation owed directly to the CDTFA.10California Department of Tax and Fee Administration. Sales and Use Tax Law – Section 6203 It is one of the more common findings in CDTFA audits of consultants.

Sales Tax Is Not the Only Tax

Escaping sales tax on a consulting fee does not mean the money escapes tax. Consulting income is fully subject to California personal income tax (or franchise tax for entities), and self-employed consultants must make estimated payments to the Franchise Tax Board on a schedule that differs from the federal one.13Franchise Tax Board. Estimated Tax Payments Separately, business clients that pay a consultant $2,000 or more in a tax year (for payments made in 2026 and later) must file Form 1099-NEC reporting those payments to the IRS.14Internal Revenue Service. Publication 1099 General Instructions for Certain Information Returns “Not taxable” for sales tax purposes means something very different from “not taxable” on an income tax return.