Who Qualifies for Prop 13 in California?

Anyone who owns real property in California qualifies for Proposition 13’s baseline protections, which cap the property tax rate at 1% of assessed value and limit annual assessment increases to no more than 2%. On top of that, specific groups qualify for added benefits: spouses transferring property to each other, parents passing a family home to a child who moves in, homeowners age 55 or older moving to a new residence, severely disabled homeowners, disaster victims, and owners whose homes have lost market value.

The Baseline Protection Every Owner Gets

Proposition 13, approved by California voters in June 1978, added Article XIII A to the state constitution. It caps the ad valorem property tax rate at 1% of a property’s full cash value, with local voter-approved bonds the only permitted additions on top.1California Legislative Information. California Constitution Article XIII A – Tax Limitation It also freezes the starting point for calculating that tax. Once the county assessor sets a “base year value” — the property’s fair market value at purchase or at completion of new construction — the assessed value can rise by no more than 2% per year, or the California Consumer Price Index rate of inflation, whichever is lower.2Justia. California Constitution Article XIII A – Section 2

That cap is the whole point. In a state where market values can double in a decade, your tax bill stays tied to what you originally paid. The longer you own, the wider the gap between assessed and market value, and the more the protection is worth.

What Property Qualifies

Proposition 13 covers virtually every type of real estate in California regardless of use. Single-family homes, apartment buildings, commercial offices, industrial facilities, and agricultural land all receive the same constitutional protections. The limits apply to the land and any permanent structures on it, including additions like garages, pools, and guest houses.

Personal property is not covered. Boats, aircraft, business equipment, and inventory are assessed under separate rules and get no benefit from the 2% cap. The test is physical attachment: if it is built into or permanently affixed to the site, it qualifies.

Spouses and Revocable Trusts Keep the Existing Base

A property’s base year value resets to current market value whenever a “change in ownership” occurs under Revenue and Taxation Code Section 60. Selling triggers a full reassessment for the buyer. Several transfers, however, are excluded from that definition, which means the existing base year value carries forward.

Transfers between spouses or former spouses are excluded under Revenue and Taxation Code Section 63. The exclusion covers transfers at death, transfers tied to a divorce settlement, and the creation or termination of co-ownership between spouses. No claim form is required; the assessor may request a death certificate or divorce decree, but the exclusion applies automatically.3California State Board of Equalization. Property Tax Annotation 220.0268 – Interspousal Transfer

Putting property into a revocable living trust also avoids reassessment, as long as you remain the beneficiary or keep the power to revoke the trust.4California State Board of Equalization. Change in Ownership – Frequently Asked Questions This is why so many California homeowners use revocable trusts for estate planning: the Proposition 13 base year value survives the transfer. Reassessment comes later, when the property leaves the trust for a beneficiary who isn’t the original trustor or spouse, unless a parent-child or grandparent-grandchild exclusion applies.

When only a partial interest changes hands, only that portion gets reassessed. Transfer a 50% interest and the assessor reassesses 50% of the property at current market value, leaving the other half at its existing base.4California State Board of Equalization. Change in Ownership – Frequently Asked Questions

Children and Grandchildren Inheriting a Family Home

Proposition 19, approved in November 2020, replaced the older Propositions 58 and 193 rules with a much narrower family-transfer exclusion.5California State Board of Equalization. Proposition 19 Fact Sheet Intergenerational Transfer Exclusion A parent can transfer a family home to a child without full reassessment only if the home was the parent’s principal residence and the child makes it their principal residence within one year of the transfer. The child must also file for a homeowners’ exemption or disabled veterans’ exemption within that same one-year window.6California State Board of Equalization. Proposition 19

Even then, the exclusion has a value cap. If the home’s current market value exceeds the parent’s factored base year value by more than a set threshold, the excess gets added to the new assessed value. The threshold started at $1,000,000 and is adjusted every two years for inflation. For transfers between February 16, 2025, and February 15, 2027, the threshold is $1,044,586.6California State Board of Equalization. Proposition 19

Grandparent-to-grandchild transfers follow the same rules with one extra requirement: the grandchild’s parent, who would have been the qualifying child of the grandparent, must be deceased. If that parent is still living, the grandchild does not qualify.5California State Board of Equalization. Proposition 19 Fact Sheet Intergenerational Transfer Exclusion

To claim the exclusion, the transferee files form BOE-19-P (parent-child) or BOE-19-G (grandparent-grandchild) with the county assessor where the property is located. The claim must be filed within three years of the date of transfer or death, or before the property is transferred to a third party, whichever comes first.6California State Board of Equalization. Proposition 19 Miss the move-in deadline, the one-year exemption filing, or the three-year claim window, and the home gets reassessed to full market value from the transfer date. This is where most families lose the benefit. They inherit the home, mean to move in eventually, and let the one-year clock run out.

Homeowners 55 and Older, Severely Disabled, and Disaster Victims

Proposition 19 expanded the ability of certain homeowners to carry their existing tax base to a new home anywhere in California. The benefit is available to homeowners age 55 or older, those who are severely and permanently disabled, and victims of wildfires or other natural disasters declared by the governor.7California State Board of Equalization. BOE-19-D – Claim for Transfer of Base Year Value to Replacement Primary Residence for Severely and Permanently Disabled Persons

Homeowners who qualify by age or disability can use this transfer up to three times over their lifetime.6California State Board of Equalization. Proposition 19 Before Proposition 19, seniors could use it only once, and the replacement home had to be in the same county (or in one of a handful of participating counties). The current rules removed both restrictions.

How the Numbers Work

If the replacement home costs the same or less than the original, the base year value transfers across. “Equal or lesser value” depends on timing: the replacement can cost up to 100% of the original’s sale price if purchased before the sale, up to 105% if purchased within the first year after the sale, and up to 110% if purchased within the second year.6California State Board of Equalization. Proposition 19

If the replacement costs more, you still get the benefit, but the difference between the two sale prices is added to your transferred base year value. The replacement home must be bought or newly constructed within two years of selling the original, and both the original and replacement must be your primary residence.6California State Board of Equalization. Proposition 19

Forms and Deadlines

Applicants file form BOE-19-B (age 55+), BOE-19-D (severely disabled), or BOE-19-V (disaster victims) with the county assessor where the replacement property is located.8California State Board of Equalization. Property Tax Forms for Use by County Assessors Offices and Local Appeals Boards The claim must be filed within three years of purchasing or completing construction on the replacement residence to receive retroactive tax relief dating back to the transfer.9California Legislative Information. California Code, Revenue and Taxation Code – RTC 69.6 File later than that and relief begins only from the calendar year the claim was filed, with no refund for the years in between.10California Department of Tax and Fee Administration. Transfer of Base Year Value for Persons Age 55 and Over

Owners Whose Property Has Lost Value

Proposition 13 sets a ceiling on your assessed value. Proposition 8, a 1978 companion measure, provides relief in the opposite direction. If your property’s current market value falls below its factored base year value — the original purchase price adjusted upward each year for inflation — you can request a temporary reduction to the lower market value.11California State Board of Equalization. Decline in Value – Proposition 8

Many assessors review values on their own during broad downturns, but you can also request a review. Once a reduction is granted, the assessor reviews the property’s value every January 1. There is a catch worth knowing: while in decline-in-value status, there is no 2% cap on annual increases. The assessor can raise your assessed value as fast as the market recovers, up to your original factored base year value. Once the assessed value gets back to the Proposition 13 base, the normal 2% cap applies again.11California State Board of Equalization. Decline in Value – Proposition 8 If you disagree with the assessor’s valuation, you can file a formal appeal with the Assessment Appeals Board.

The Homeowners’ Exemption Is a Gate, Not Just a Discount

Any owner-occupant of a primary residence in California can claim a homeowners’ exemption that reduces taxable value by $7,000.12California State Board of Equalization. Homeowners’ Exemption At a 1% tax rate, that saves about $70 a year on its own. The exemption matters for a bigger reason: filing it is a prerequisite for the Proposition 19 parent-child transfer exclusion. If you inherit a family home and plan to claim the intergenerational exclusion, applying for the homeowners’ exemption within one year of the transfer is what activates the benefit.5California State Board of Equalization. Proposition 19 Fact Sheet Intergenerational Transfer Exclusion